OM HORMONER I PRÆVENTION

VI HAR DEM ALLE I KROPPEN. NÅR DU BRUGER PRÆVENTION MED HORMONER SÆTTES DIN EGEN HORMON PRODUKTION PÅ PAUSE IMENS

Se en oversigt over hormonindhold og præventionseffekten. Klik på de enkelte ikoner for at læse mere.

Med lav hormon og høj præventionseffekt

Hormonspiral frigiver små hormondoser dagligt. Hormonet frigives hovedsagligt inde i livmoderen. Over tid bliver menstruationerne mindre og kortere, eller de stopper helt. Hormonspiral påvirker som regel ikke din cyklus, det vil sige de fleste bevarer deres ægløsning. 

Med hormon og høj præventionseffekt

P-sprøjte, p-plaster, p-ring, p-piller og minipiller samt p-stav frigiver hormoner i hele kroppen. Menstruationerne bliver oftest svagere og kortere over tid eller stopper helt. Alle disse metoder virker ved at hæmme ægløsningen, dog ikke minipiller, der virker ved at ændre slimhinden. 

Uden hormon og høj præventionseffekt

Kobberspiralen er hormonfri og indeholder istedet kobber. Den kan give kraftigere menstruationer og menstruationsmerter hos nogle. Både mandlig og kvindlig sterilisation er også hormonfri prævention og har en høj præventionseffekt.  

Uden hormon og lav præventionseffekt

Kondom, pessar, naturmetoden, tilbagetrækning og femidomet, er alle præventionsmetoder uden hormoner.  Hvor gode de er til at forhindre graviditet, afhænger meget af om de bruges korrekt. De har ingen virkning på hverken menstruation eller ægløsning. 

Sammenlign præventionsmetoder

Valg af prævention handler om dine behov og ønsker. Her kan du sammenligne præventionsmetoderne med hormonindhold og præventionseffekt. 

Comparison tool